Kylling satay med peanutssovs

Satay er kort fortalt kød på pind, serveret med en sauce. Kødet kan være stegt, grillet eller varmet i ovnen. Nogle foretrækker hele stykker kød, mens andre helst vil skære nogle firkantede tern og putte på pinden. Satay kommer fra oprindeligt fra Java regionen ii Indonesien – faktisk er satay en nationalret i Indonesien. Men retten er så populær at du finder den i det meste af Asien. Og Satay kan fås, uanset om du spiser hos et gadekøkken eller en dyr restaurant.Det er en meget populær ret i Thailand, især for børnene. Primært fordi den smager fantastisk men også fordi den er et afbræk fra den til tider ret stærke thaimad.

Antal personer:

4

Kylling og marinade

Ingredienser:

  • 800 gr. kylling (renses og skæres evt. i tern).
  • 1 rød chili (hakkes fint i minihakker).
  • 3 fed hvidløg (hakkes fint i minihakker).
  • 2 spsk. fiskesovs.
  • 2 spsk. sesamolie (eller bare alm. olie).
  • 2 spsk. sirup.
  • 4 spsk. lime.
  • 50 gr. frisk ingefær (hakkes fint i minihakker)

Peanutsovs

  • 2 spsk. kokosolie.
  • 1 lille finthakket skalotteløg (hakkes fint).
  • 1 fed hvidløg (hakkes fint).
  • 1 tsk. rød karrypasta.
  • 5 – 8 limeblade (alt efter hvor glad du er for smagen af lime).
  • 2 spsk. soya.
  • 1 spsk. fiskesovs.
  • Saften fra ½ lime.
  • 175 ml. kokosmælk (igen – undgå at bruge light, det går ud over smagen).
  • 3 spsk. store peanutbutter med crunch.
  • 2 håndfulde hakkedes peanuts (du behøves ikke peanuts når du bruger peanutbutter, men de giver god konsistens).

Opskrift:

Kylling og marinade

    1. Hvis du ønsker din kylling i tern, så start med at skære kyllingen ud.
    2. Herefter skræller du din ingefær.
    3. Rens dine chilier.
    4. Rens dine hvidløg.
    5. Hak hvidløg, chillier og ingefær  fint i en minihakker.
    6. Put kylling, chili, ingefær, hvidløg, sesamolie, fiskesovs, sirup og lime i en 4L plastikpose. Lad gerne kyllingen stå i marinaden min. 12. timer.
    7. Hvis du bruger træspyd til din kylling, så læg dem ligeleds i vand natten over.
    8. Put kylling på spyd  og steg kyllingen på pande, på grillen eller i ovnen. Jeg putter dem tit i ovnen for nemhedens skyld – så kan jeg koncentrere mig om peanuts sovsen. De skal have ca. 20 minutter ved 175 grader. Du får dog de mest lækre spyd hvis de kommer på grillen.

Peanutsovs

  1. Blend peanuts i en minihakker og hak dem indtil de har den konsistens du gerne vil have. Personligt foretrækker jeg de er semigrove, så man kan mærke de knaser. Men som nævnt behøves du ikke at putte peanuts i. De giver bare en bedre konsistens efter min mening.
  2. Hak hvidløg og løg fint.
  3. Herefter putter du kokosolien i en gryde. Varm det op indtil kokosolien er smeltet og er varm.
  4. Put hvidløg, løg og den røde karrypasta i gryden.
  5. Svits det i et par minutter inden du putter resten af ingredienserne i.
  6. Rør godt rundt og lad det simre indtil det har den rette konsistens (det skal være så tykt at det bliver hængende på kyllingen). Pas på det ikke bliver for varmt, så skiller det.

Noter:

Retten fungerer fint som en forret. Skal du bruge den som hovedret skal der selvfølgelig serveres noget til. Den nemme løsning er at servere ris. Det kan dog godt blive lidt kedeligt med ris til da der kun er peanut sovsen til at give risene smag.

source: lavthaimad. dk